Skrevet av Media, 10. Trinn, Siggerud Skole
Siggerud I.L. ble oppretta i 1955 og ble hetende Siggerud og Gjedsjø idrettslag. Det ble startet opp på Sagatun som da var forsamlingslokalet for befolkningen på siggerud. Foregangsmannen til oppstarten het Peder Langseth. Han hadde tre barn som gikk på Gjedsjø skole. Hittil hadde barn som ville delta på organisert idrett måttet dra til Ski. Skihopping foregikk på Hebbekjordet, men på Boger gård hadde de en plass der de drev med andre aktiviteter. Aktiviteter som idrettslaget kunne tilby da, var friidrett, ski og skøyter og hopp. Senere ble Gjedsjø skole nedlagt og etter hvert ble idrettslaget hetende Siggerud IL/ SIL.
På 60-70 tallet var klubbhuset til Siggerud et lite falleferdig rødt skur som stod nede ved banen. En bane som forøvrig var lagt på en myr og det var stadig oversvømmelser der. Etterhvert ble det opparbeidet en større idrettsbane hvor de skøyt seg inn i fjellet og fylte på med tonnevis av stein for å holde vannet borte. Det var mange aktive grupper; håndball, fotball, friidrett og ski. Idrettslaget fikk etterhvert en egen lysløype og også en liten alpinbakke. De ble vesentlig gjort istand på dugnad av medlemmer i idrettslaget. Slalåmbakken i Trolldalen er jo en medvirkende årsak til at vi har fått en verdensmester i alpint.
Lysløypa har fostret skitalenter, for å nevne en som er i verdenstoppen nå Martin Nyenget. Siggerud IL har fostra mange personer som har gjort det sterkt internasjonalt. I friidrett har vi også tatt mange internasjonale mesterskap, for eksempel en ved navn Tim Skåten. I håndball og fotball har vi hatt mange gode resultater opp igjennom årene. I bryting har Barli-familien utmerket seg. Skigruppa var meget aktiv på 60-70 og 80-tallet. Det var stor deltagelse på alt, fra klubbrenn til kretsrenn, og det var mange medlemmer der.
På 1980-tallet ble det mer fart på byggeplanene for Siggerud idrettspark. Ski kommune planla Siggerud Idrettshall og idrettslaget planla et klubbhus ved siden av idrettsbanen. Det var lenge usikkerhet om Ski kommune godtok at idrettslaget skulle bygge et frittstående klubbhus. De ville nemlig at klubbhuset skulle bygges inn i den kommunale idrettshallen. Men det nektet styret i idrettslaget. Byggekomiteen for klubbhuset utarbeidet et solid gjennomtenkt prosjekt med en modell av det planlagte klubbhuset og en solid finansieringsplan. Klubbhusplanene ble sendt for godkjennelse, slik at søknad om tippemidler kunne sendes til kommunen. Rundt samme tid ble det også opprettet en ny gruppe for barn med navn "Bevegelse og leik for barn". Styret kunne også opplyse om at det var kjøpt inn treningsdrakter til S.I.L. Disse var til salgs for medlemmene. Det ble også referert i et brev fra skolesjefen i Ski at gymsalen på Siggerud skole skulle bygges om til klasserom, da skolen regnet med å bruke den kommende idrettshallen til idrettsaktiviteter. Styret i idrettslaget svarte på brevet med at det å bygge om gymsalen var det samme som å ta fra Siggerud sin «Storstue». Derfor ble det ikke noe av. Gymsalen ble beholdt.
På et årsmøte ble det opplyst at oppslagstavlen ved banen var ødelagt i løpet av vinteren. Det ble i årsmeldingen beklaget at det var stor mangel på villige til å påta seg oppgaver i de forskjellige gruppene. I friidrettens årsberetning stod det at gruppas utøvere hadde vunnet hele 25 kretsmesterskap på sesongen. Økonomien i laget var stramt. Det ble bare avsatt 29.000 kr til fordeling til gruppene. Bygging av klubbhuset måtte prioriteres. En gledelig melding kunne kassereren da komme med om at 17.mai arrangementet på skolen hadde gitt et overskudd på 32.000 kr til idrettslaget.
Styret i friidretts gruppa la frem et forslag om at de ønsket et samarbeide med Ski I.L. friidretts gruppe. Dette ville gi Siggeruds friidrettsutøvere et bedre trenings tilbud. Siggerud utøverne ville da representere Ski I.L. i stevner utenfor kretsen, mens de i lokale stevner ville representere Siggerud I.L. Lederen i klubbhus-komiteen la også frem et forslag til møblering og utstyr i klubbhuset, og komiteen fikk fullmakt til å velge løsninger og innkjøp innenfor rammen av budsjettet.
På slutten av 80-tallet ble det bestemt å tilby pensjonistforeningen å bruke klubbhuset gratis på dagtid mot at de holdt rengjøringen selv etter møtet.
Det ble på samme tid vedtatt å sende inn en prioritert liste over ønskede anlegg:
1. Det var ønske om å få satt opp lys i vannledningstraséen mellom Langhus og Siggerud, slik at den kan brukes som en lysløype.
2. Utbedring av Trolldalen skisenter.
3. Lage løpebane i søndre sving på idrettsbanen og kombinere utendørs håndballbane med en tennisbane.
4. Opparbeide en treningsbane/gressbane i tillegg til en eksisterende idrettsbane.
1990 skulle bli det store året da idrettslaget endelig kunne invitere til innvielsesfest i det nye klubbhuset og markere at arbeidet som startet 1982 nå var ferdig. Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange dugnadstimer som er lagt ned, men dokumenter viser at det er ca. 130 til 140 personer som har vært med, og av disse er det fra 20 til 30 personer som har vært gjengangere på dugnadene og at det er tre personer som har hatt ansvaret for hele gjennomføringen. Det var et krevende prosjekt og det er den største arbeidsoppgaven som Siggerud I.L. har vært igjennom siden laget ble stiftet.
I 1995 var S.I.L. 40 år , og det ble arrangert Åpent Klubbhus på stiftelses dagen 6.februar. Jubileumsfesten samlet over 100 personer. Alle gruppene hadde laget fotomontasjer av forskjellige aktiviteter, og bildene fikk sin plass på langveggen i klubbhuset. Det ble også avduket et «galleri» med bilder av alle lederne igjennom lagets 40 år.
Ski områdeutvalg bevilget 25 000 kr for bygging av en Skate-ramp. Siggerud skole henvendte seg til idrettslaget om hjelp til å være med å bygge rampen, noe idrettslaget stilte seg positive til, da den skulle ligge i en del av Siggerud idrettspark.
Helt på slutten av 90-tallet kom det også ønske om å etablere et basketball-lag og søke om medlemskap i Akershus Basketball krets. Men Siggerudhallen hadde ikke basketball kurver og styret endte opp med å betale dette utstyret som et lån for kommunen over tre år. Den 6.februar feiret klubben også at klubbhuset endelig var gjeldfritt, etter da 44 år med gjeld. Det ble stor fest i klubbhuset med taler og utdeling av fortjeneste medaljer og hederstegn.
På starten av det nye årtusenet ble ballbingen offisielt åpnet med bl.a. ordføreren i Ski, TV Follo, Ø.B. og representanter fra skolen og idrettslaget.
I 2005 fylte Siggerud IL. 50 år og laget hadde lagt opp til stor markering av jubileumsåret. Først ute var håndballgruppa med et stort arrangement i idrettshallen og hoved laget avholdt sin offisielle markering av lagets 50 års jubileum som ble avholdt i klubbhuset med inviterte gjester. Under festen ble det også utdelt lagets hedersbevisninger. Et medlem ble tildelt æresmedlemskap og fire personer ble tildelt lagets hederstegn for lang og tro tjeneste for SIL. På årsmøtet samme år den fikk idrettslaget sin første kvinnelige leder. På anleggsiden ble det opplyst at arbeidet med den nye sandvolleyballbanen var godt i gang og den nye gressletta skulle få sitt toppdekke og slik at såingen kunne gjøres i mai / juni. Idrettslaget jobbet også med å få sin egen hjemmeside: http://siggerudil.no/
Det er mange som gjennom årene har utmerket seg med å gjøre en stor innsats for laget og disse er hedret med idrettslaget æresmedlemskap. Det blir feil å trekke fram enkeltnavn, fordi det er så mange som har utmerket seg til det beste for Siggerud I.L.
KILDER:
http://www.oblad.no/ski/siggerud-ils-hederstegn-til-mette-barlie/s/2-2.2610-1.3885668
http://www.oblad.no/sport/siggerud-ils-forste-kvinne/s/2-2.2610-1.3752444
http://www.oblad.no/ski/siggerud-ils-hederstegn-til-mette-barlie/s/2-2.2610-1.3885668
http://idrett.speaker.no/organisation.aspCI=wiKlubbKassaNews&WCU=991903&CatId=71203
Gamle referater fra ulike grupper, Oddvar Gustavsen
Kalender
|